Autorijschool Rijlessen Kunnen rijsimulators een nuttige aanvulling worden bij rijlessen?

Kunnen rijsimulators een nuttige aanvulling worden bij rijlessen?

De laatste jaren wordt de rijsimulator als aanvulling op de reguliere lessen vaak geopperd als oplossing om de wachtlijsten bij rijscholen terug te dringen. Je denkt misschien dat dit iets is dat alleen voor Max Verstappen is weggelegd, maar niet is minder waar. Sommige rijscholen maken al veelvuldig gebruik van rijsimulatoren. In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet wat de voordelen van een rijsimulator zijn.

Je kan oefenen zonder dat je echt de weg op gaat

Simulatoren worden nu al gebruikt in veel verschillende sectoren. De online casino industrie is daar een goed voorbeeld van, deze industrie staat er namelijk echt om bekend dat ze veel simulaties gebruiken en bewijzen welke voordelen het kan hebben. Daar kan je met simulaties van spellen alvast leren hoe alles werkt, op je eigen tempo al je skills optimaliseren en pas daarna aan het echte werk beginnen. Dat is hetzelfde als bij de rijsimulator, waarbij je oefent voordat je echt de weg op gaat en te maken krijgt met andere weggebruikers.

Rijlessen met een simulator zijn veel goedkoper

Sommige rijscholen bieden onbeperkte lessen op de simulator aan voor minder dan €100. Als je je bedenkt dat een gemiddelde rijles tussen de €45 en €60 per 50 minuten kost, is dat een aardig verschil. Je kan in een simulator dus veel meer lessen voor minder geld, waardoor jongeren sneller gemotiveerd worden om te lessen en beter te worden.

Je kan vroeg beginnen

Om met rijlessen op de weg te kunnen beginnen, moet je ten minste 16,5 jaar oud zijn. Pas vanaf je 17e mag je ook echt praktijkexamen doen. Bij een simulator kan je al met je rijlessen beginnen vanaf de leeftijd van 16, waardoor je een half jaar later met een voorsprong aan je echte rijlessen kunt beginnen.

De kans op het behalen van het rijbewijs is groter

De TU Delft heeft een onderzoek gedaan onder 23.000 kandidaten waaruit naar voren kwam dat de slagingskans 34% hoger ligt bij studenten die met de simulator hebben gelest. Dit in vergelijking met studenten die alleen les krijgen op de weg.

Niks wordt aan het toeval over gelaten

Het nadeel van fysieke rijlessen is dat je niet op ieder gewenst moment een bepaalde situatie kan oefenen. Als je bijvoorbeeld wil oefenen met rijden op een drukke weg, moet je die situatie eerst opzoeken. Mensen die alleen op rustige tijdstippen lessen, zullen dit vaak mislopen. Bij een rijsimulator kan je als het ware uitkiezen welke situatie je wil oefenen, waardoor niks aan het toeval of geluk wordt overgelaten.

Moeilijke omstandigheden simuleren

In een simulator is het heel gemakkelijk om onderdelen te oefenen die bij normale rijlessen niet worden aangeboden. Sommige rijscholen bieden bij de simulator een optie aan om te oefenen met rijden in dichte mist tijdens zware regenval of in het donker. Zo kun je op een veilige manier, toch wennen aan gevaarlijke situaties op de weg.

Een simulator werkt net als een echte auto

Je denkt misschien dat een rijsimulator net een soort computerspel is, maar het is zeker niet gemakkelijker dan rijden in een echte auto. Je hebt een gaspedaal, koppeling en een handrem en het apparaat reageert hetzelfde als een echte auto zou doen. Je kan dus uitvallen of terugrollen als je de handrem vergeten bent.